Meridiaan- en Kleurentherapie

 

Meridiaantherapie is een behandelingsmethode vanuit de fysiotherapie, waarbij de kennis uit de bindweefselmassage, acupunctuur en de antroposofie samen komen.
Wanneer lichaam, ziel en geest niet met elkaar in harmonie zijn, voelen wij ons ongezond: het energiesysteem is ontregeld waardoor het natuurlijke herstelproces stagneert.
Bij meridiaantherapie “meet” de therapeut de huidspanning in het bindweefsel van de rug.Bindweefsel is het enige weefsel in het lichaam dat tussen spieren, pezen en zelfs botten zit. Het is de boodschapper die vertelt wat zich in het hele lichaam afspeelt.

Onderzoek
Voor de meridiaantherapie is een uitgebreid consult nodig.
Hierdoor ontstaat een overzicht van problemen in heden en verleden.
Het onderzoek bestaat uit het testen van de huidspanning van de rug.
De locatie waar de spanning hoger is dan elders geeft aan welke meridiaan ontregeld is. Verder onderzoekt de therapeut of er stoorvelden voor de meridianen zijn zoals bv. littekens, tatoeages, breuken of andere trauma’s.

Kleuren
Na het onderzoek kan de behandeling echt beginnen. De behandeling bestaat uit het aanbrengen van kleine stukken natuurzijde op vastgestelde plekken op de huid ( acupunctuur punten), nadat de stoorvelden uitgeschakeld zijn.
Deze zijde is gekleurd met natuurlijke, biologische pigmenten dat wordt ingezet om de meridianen te behandelen en te laten herstellen zodat het lichaam beter kan functioneren.
De kleur van de zijde wordt bepaald door de verstoorde meridiaan, want bij elke meridiaan hoort een bepaalde kleur. De juistheid van de toegepaste behandeling is voelbaar aan de verandering van de huidspanning op de rug.

Naast het opbrengen van kleuren kan de behandeling ook bestaan uit aanbrengen van zalf, specifieke oefeningen en/of massage.

Duur
De duur van de behandeling kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de duur en de ernst van de klacht(en).
Soms blijft, net als bij andere behandelvormen, een onderhoudsbehandeling nodig.

Download hier de folder over Meridiaan- en Kleurentherapie  in PDF